Vad ingår när man bygger nytt hus?

Bygger man nytt hus och har avtalat om totalentreprenad med hustillverkaren så ingår allt från markarbete till sista nockpannan. Detta är det absolut smidigaste sättet att bygga sitt hus på då ni bara har ett enda kontrakt med hustillverkaren, där de åtar sig uppgiften att planera, projektera och utföra byggandet av ert nya hem. Det enda ni behöver fundera på är om ni vill göra tillval och uppgraderingar för att höja standarden på huset.

Vi tar totalentreprenad som exempel nedan. Detta bör ingå när man använder denna avtalsform.

1.Framtagande av dokument och ritningar för bygglovsansökan samt underlag åt utförande entreprenör.
2.Färdigställandeskyddsförsäkring. En säkerhet för dig om hustillverkaren skulle gå i konkurs under byggtiden.
2.Markarbete inklusive avtalad mängd fyllnadsmassor. Grundläggning oavsett om huset ska byggas på krypgrund eller på betongplatta.
3.Färdigmonterat hus in och utvändigt. (Målning utvändigt ingår oftast inte som standard, utan huset levereras grundmålat. Vill man ha huset färdigmålad får man välja detta som tillval)
4.Kompletta el, värme, ventilation och vvs-installationer
5.Spackling, slipning och målning av väggar och tak invändigt.
6.Montering av eventuell trappa samt räcke/ledstång.
7.Golvläggning samt listmontering längs golv och i förekommande fall längs tak.
8.Fuktspärrande våtutrymmen. Väggar och golv belagda med kakel/klinkers eller annat ytmaterial enligt ert avtal med hustillverkaren.
9.Köksmontering, kakling ovan diskbänk, samt montering av wc-stolar, handfat och badrumsinredning samt tvättstugeinredning enligt avtal med hustillverkaren.
10.Vitvaror som spis, ugn, köksfläkt, kyl, frys, tvättmaskin och torktumlare ingår normalt. Vill man även ha torkskåp brukar detta vara tillval.
11.Kontrollbesiktning efter avslutade byggarbeten. Här brukar ofta besiktningsman godkänd av GARBO anlitas av hustillverkaren.

Om man väljer att bygga med delad entreprenad som många hustillverkare erbjuder, så gäller det att ha mer koll själv. Det kan exempelvis vara att det åligger er själva att styra upp kontakt och avtal med mark/grundentreprenör, elektriker, vvs-firma osv. Ibland beställer husköpare bara en stomresning eller ett färdigt skal, och hustillverkaren har uppfyllt sina åtaganden när det står på plats. Därefter är det upp till er själva, eller annan entreprenör att slutföra arbetet.