Bygga hus – från start till mål

Här har vi tagit hjälp av ett par husbyggare som löpande delar med sig av sina upplevelser och erfarenheter när de bygger sitt nya hus i nutid. Följ deras resa från start till mål. Huset beräknas stå färdigt vecka 25 2020. Ska bli riktigt roligt att se kommande bilder när huset är rest. Hustillverkaren de har valt att bygga hus med heter 1:a Villan och huset heter B:184 – se huset på bilden ovan.


Hösten 2018 bestämde vi oss för att bygga nytt hus. Vi hade länge letat efter befintliga hus men när inget hus som passade våra förutsättningar dök upp på marknaden tog vi beslutet. Vi är 5 stycken i familjen – två vuxna och 3 barn som alla är i eller närmar sig tonåren, så yta och bra planering behövdes.

Tomtköpet

Vi hade sedan tidigare lagt märke till en tomt som var till salu i närområdet. Tomten såldes under förespeglingen att man skulle bygga med en specifik hustillverkare. Vi kontaktade således denna tillverkare för att prata med säljaren och diskutera igenom våra önskemål, samt att få en kostnadskalkyl. Sagt och gjort, så besökte vi tomten några dagar senare för att titta och drömma lite.

När vi traskat runt på tomten ett tag så dök en äldre lätt förvånad herre upp – först betraktade han oss från avstånd, för att sedan närma sig och fråga vad vi gjorde på hans tomt? Lite chockade av detta förklarade vi att vi trodde denna tomt tillhörde en husleverantör – det stod ju på skyltarna utanför tomten? Mannen skrattade lite och sa att det är hans tomt som han själv styckat av – och hustillverkaren hade bara frågat om de fick hjälpa till att sälja tomten. När vi fick detta klart för oss hann vi knappt titta på varandra föränn vi direkt frågade mannen om vi inte själva kunde få lov att köpa tomten direkt av honom, och således kunna välja hustillverkare själva. Detta gick utmärkt, och utmynnade även i att vi fick ner priset en hel del då den uppenbara provisionen hustillverkaren lagt på åt sig själv inte längre behövdes! Toppen – nu hade vi en tomt!!

Val av hustillverkare

Nu när tomten var vår,så var det äntligen dags att hitta en hustillverkare som passade oss. Det är en djungel när man sitter och letar – och det är långt ifrån alla tillverkare som presenterar priser på sina hemsidor, så det blir en hel del offertförfrågningar och möten. Vi lyckades hålla nere vårt urval till från början 3 olika tillverkare som vi träffade. När vi trodde att vi nästan gjort vårt val klart – så diskuterade jag detta med en kollega på mitt jobb. Kollegan kände en hussäljare som jobbade på ett företag som heter 1:a Villan. Han lovordade denna hustillverkare och gav mig numret till säljaren. Samma kväll fick vi besök i hemmet av denna då hon påpassligt nog pendlade förbi oss varje dag.

Vi fick några hus presenterade för oss och vi fastnade direkt för ett hus som heter B184. Med lite förändringar i planlösningen på övre planet blev detta vårt drömhus. Fantastiska ytor och stort ljusinsläpp. Hela övre planet blir åt barnen, med 4 stora rum samt badrum och rejält vardagsrum.

Bygglovsprocessen – Söka bygglov

Hustillverkaren satte ihop nödvändiga dokument och ritningar och skickade in en bygglovsansökan till vår kommun. Allt frid och fröjd trodde vi, tills kallduschen kom – en granne hade överklagat bygglovet! Nu tog byråkratin över och en lång väntan på kommunens nästa byggnadsnämndsmöte. På detta mötet tar kommunen beslut i om vårt bygglov ska få godkänt och processen kan fortgå, eller om den överklagande grannen har rätt i sak.

Totalt drog detta ut på tiden i ca. 3 månader. Riktigt surt, men när kommunen godkänt bygglovet så kände vi att allt var på banan. Eller? Vi tyckte det var konstigt att bygglovet inte publicerades på Post och inrikes tidningar där alla bygglovsbeslut ska finnas publicerade i 1 månad innan det vinner laga kraft. Vi kontaktade kommunen efter ca 2 veckor och påtalade detta, men de föräkrade att allt var i sin ordning. När det gått ytterligare 2 veckor, alltså sammanlagt 1 månad så kontaktade vi dem igen och påtalade att det fortfarande inte var publicerat.

Då kom nästa kalldusch – kommunen erkände då att någon hos den hade glömt att skicka in detta till Post och inrikes tidningar och att det var därför det inte blivit publicerat. Och droppen rann över bägaren när de sa att de skickar in det direkt, så kommer vi få vänta 1 månad innan det vinner laga kraft. Vi hade ju redan väntat 1 månad – och hade inte kommunen missat göra sitt jobb så hade det redan vunnit laga kraft nu!

Tyvärr var det inget mer att göra än att vänta ut tiden. Så efter totalt 5 månader efter att bygglovet skickats in så hade det äntligen vunnit laga kraft. Nu hade vi dock hamnat mitt i sommaren och semestertider – så allt stannade upp några veckor till innan huset blev beställt från husfabriken.

VA Servis – Vatten/avlopp till tomten

Vi fick en servisansökan skickad till oss från hustillverkaren – vi skulle signera denna och skicka tillbaka. Sedan skötte hustillverkaren allt. Plötsligt en dag när vi var ute på tomten så hade det grävts och lagts ner avlopps och vattenledningar. Härligt att det händer lite!

Byggstartmöte

Inbjudan till byggstartmöte kom per telefon. Detta såg vi fram emot för här hade vi blivit lovade att få träffa entreprenören som skulle uppföra huset till oss, tillsammans med byggledaren. Hade varit roligt att få träffa de som faktiskt ska bygga ihop huset åt oss, men tyvärr uteblev entreprenören så vi fick sitta och gå igenom kommande processer själva tillsammans med 1:a Villans byggledare. Nedan har vi fått tidsplanen på de olika momenten. Känns roligt att se lite kontroll på detta. Enligt tidsplanen skulle dock markarbete och grund påbörjas denna veckan, men i skrivande stund så har ännu inget påbörjats på tomten i alla fall. Kan dock vara planering som pågått denna veckan, så blir roligt att se efter kommande vecka vad som hänt på tomten 🙂

Fortsättning följer….