Välja hustillverkare

Hur ska man välja hustillverkare när man ska bygga hus? Det finns ju massor av tillverkare och leverantörer. Det är en stor affär i livet så man ska vara noga i sitt val.

Till att börja med bör man se över sin budget och titta på vad för typ av hustillverkare och hustyper man kommer ha råd med. Via kataloger och per e-post kan man från de flesta hustillverkare få grundpriser på husen. Dessa priser är ofta mycket låga och erbjuder huset i rent standardutförande exkl. tomt och markarbete etc. Flera hustillverkare har lanserat en tjänst på sina hemsidor som gör det möjligt att bygga sitt hus online och få ett pris direkt på sidan. Det fungerar bra och ger en hum om vad det ungefär kommer landa på när man själv räknat in tomtkostnad, VA-ansolutning samt el/fiber och trädgårdsplaneringskostnader.

Det absolut bästa är dock att boka in ett möte med säljare från de aktuella hustillverkarnaman är intresserad av, och låta dem visa upp total kostnad på husbygget/kalkyl. För att underlätta arbetet med att välja, så har vi här skapat en checklista vid val av hustillverkare.