Välja hustillverkare

Hur ska man välja hustillverkare när man ska bygga hus? Det finns ju massor av tillverkare och leverantörer. Det är en stor affär i livet så man ska vara noga i sitt val.

Till att börja med när man är i tagen att välja hustillverkare så bör man se över sin budget. Man bör också titta på vad för typ av hustillverkare och hustyper man kommer ha råd med. Via kataloger och per e-post kan man från de flesta hustillverkare få grundpriser på husen. Dessa priser är ofta mycket låga och erbjuder huset i rent standardutförande exkl. tomt och markarbete etc. Flera hustillverkare har lanserat en tjänst på sina hemsidor som gör det möjligt att bygga sitt hus online och få ett pris direkt på sidan. Det fungerar bra och ger en hum om vad det ungefär kommer landa på när man själv räknat in tomtkostnad, VA-anslutning samt el/fiber och trädgårdsplaneringskostnader.


välja hustillverkare

Det absolut bästa är dock att boka in ett möte med säljare från de aktuella hustillverkarna som man är intresserad av. Därefter låta dem visa upp total kostnad på husbygget, även kallat produktionskalkyl. För att underlätta arbetet med att välja hustillverkare, så har vi under bilden nedan skapat en checklista. Bilden intill visar huset Sundvik från Eksjöhus.

Checklista när man ska välja hustillverkare

-Titta över marknaden vilka hustillverkare ni finner intressanta. Enklaste är att använda vår lista av hustillverkare.
-Välj ut 5 stycken tillverkare som ni finner intressanta och begär in med info samt prisuppgifter på husen ni fastnat för.
-Gå igenom materialet ni fått, be hustillverkarna komplettera med information om ni tycker ni fått för lite information. Kräv att de är tydliga med vad som ingår och inte i deras offerter. Ingår exempelvid markarbete och grund i deras pris? Vad får man i standardpriset och vad är tillval, samt var kostar tillvalen? Får man ändra planlösning och kostar det extra?
-Välj därefter ut två av hustillverkarna som står högst i kurs för just er. Boka in möte med dessa. Var på mötena tydliga med att ni har just två hustillverkare som valet står mellan. Detta kommer göra att priserna kommer bli lättare att pressa, eftersom båda tillverkarna givetvis vill ha affären.
-Förhandla med båda hustillverkarna och se vilka som kommer med bäst erbjudande. Det kan vara allt från fria tillval till prissänkningar eller att de gjuter en garagegrund i priset om ni vill bygga garaget själva.

När det är dags för kontraktsskrivning kan det vara bra att ha läst igenom Kontraktsskrivning vid nyproduktion av hus.

Se alla hustillverkare eller se alla husmodeller