Modern funkisvilla eller klassisk trävilla?


Vad ska man bygga för typ av hus? Modern funkisvilla eller klassisk trävilla? De flesta har redan en bild klar i sitt huvud av sitt drömhus. Eller så faller man för något hus när man letar inspiration på nätet.

Men passar alla hus in överallt? Absolut inte, och många gånger när man bygger i tätbebyggt område med detaljplan så godkänner inte kommunen vad som helst. Kommunerna kan exempelvis ha inlagt i sina detaljplaner att det bara ska vara klassiska trävillor med röda takpannor i visst område. Andra områden kan kommunen ha krav på att det ska vara putsad fasad, moderna funkisvillor med svarta takpannor på husen.

Vill man absolut kunna styra maximalt över utseendet på sitt hus bör man välja att hitta en tomt utanför detaljplanerat område. Då ställer kommunen inte lika höga krav, även om du kanske inte kan bygga ett rosa slott med gulprickigt tak.

Bygger man ute på landet passar inte alltid en modern funkisvilla in, utan det passar bättre med ett klassiskt trähus eller putshus. Har ni redan hittat tomt kan ni kontrollera och be tomtsäljaren eller kommunen om förhandsbesked. Då kan ni se vad som är tillåtet att uppföra på tomten. Väljer ni sedan att köpa tomt så kan ni be arkitekt eller hustillverkare att tipsa och ge förslag om passande hus för aktuellt läge. Många gånger kan de även presentera det i 3D-ritning. Funkisvilla eller klassisk trävilla? Valet är i slutändan ändå bara ert.