Bygga nytt hus

Ska du bygga nytt hus? Om man har bestämt sig för att bygga hus så har man tagit ett stort beslut. Att bygga ett eget hus innebär att man skapar sin framtida hem-miljö precis som man vill. Det är en stor skillnad gentemot att köpa ett äldre hus som någon annan planerat efter deras önskemål då det byggdes.

Ska man bygga ett prefabricerat hus eller lösvirkeshus från en hustillverkare så är oftast husets rumsplanering redan förutbestämd på hustillverkarens ritningar. Man kan dock oftast ha önskemål om förändringar på deras orginalritningar, givetvis kostar detta också oftast lite extra. Anlitar man en arkitekt för att rita ens hus så är det väldigt mycket att tänka på när man ska börja planera. Man bör här ta sig bra med tid redan innan mötet med arkitekten. Skissa gärna upp lite olika alternativ enkelt på papper så blir det lite lättare att jobba med och förklara för den anlitade arkitekten.

Bygga trähus eller stenhus?

Valet mellan att bygga trähus eller att bygga stenhus är oftast en ren smaksak då funktionen ju är densamma, man ska bo där. Vilket är då bäst? Ur kostnadsperspektiv och eventuella framtida utbyggnadsplaner lämpar sig det bäst att bygga trähus. Bygger man trähus blir det dock lite mer underhållsarbete i form av målning för att hålla träfasaden fräsch och skyddad.


bygga nytt hus

Bygger man ett stenhus får man ett robust tyst hus som håller värdet mycket längre och kräver mycket mindre underhåll. Det är dock lite mer jobb om man ska börja modifiera och bygga om/till stenhus för att få allt enhetligt. Kostnaden för stenhus är överlag också lite dyrare än att bygga trähus. I slutändan är det ändå oftast en smaksak och de som gillar stenhus är ofta beredda att betala lite extra. Huset på bilden intill är ett Eksjöhus Stil.

Bygga nytt hus med lösvirke eller välja prefabricerat?

Är man en händig person med lite kontakter och kan tänka sig att arbeta hårt så kan det löna sig väldigt mycket att bygga hus med lösvirke. Det finns hustillverkare som säljer färdiga lösvirkessatser med ritningar och levererar allt byggmaterial till tomt.
Man kan annars välja en hustillverkare som bygger prefabricerade hus i moduler i fabrik. Modulerna körs sedan på lastbilar ut till tomt där de monteras ihop till ett komplett hus. Något väldigt positivt med detta byggsätt är att husen byggs inomhus i värme under kontrollerade former och slipper utsättas för exempelvis väta under byggtiden.

 


Med vilken hustillverkare ska man bygga nytt hus?

Att på rak arm veta vad man vill ha för hustyp när man ska bygga nytt hus är svårt. Det finns så otroligt många hustyper att välja bland så att gå igenom så många hustillverkares husportföljer som möjligt är viktigt. Under följande länkar finner man en uppsjö av bra hustillverkare som alla kan konsten att bygga nytt hus.

Se alla hustillverkare, titta på husmodeller eller gå direkt till din hustillverkare nedan:

1:a Villan
A-hus
Anebyhus
Arikitekthus
Borohus
Eksjöhus
Fiskarhedenvillan
Götenehus
Hjältevadshus
Hudikshus
Huscompagniet
LB-hus
Mellbyhus
Mjöbäcksvillan
Movehome
Myresjöhus


Mälarvillan
Rörvikshus
Skidstahus
Sköna Hus
Smålandsvillan
Trivselhus
Vallsjöhus
Varbergshus
Villa Varm
Vimmerbyhus
Värsåsvillan
Västkustvillan
Vårgårdahus
XNvillan
Älvsbyhus