Tillval på eller i huset

Dags att göra tillval på huset? Ska ni bygga nytt hus med hustillverkare och tycker inte standardutbudet duger? Ofta har hustillverkare ett standardutbud för att kunna visa kunden ett grundpris på huset. Vissa tillverkare har en högre grundstandard än andra.

Vad brukar då vara standard och vad brukar vara tillval? Givna saker här brukar vara kök och badrum samt golv. I badrummet kan fortfarande vissa lätträknade husleverantörer erbjuda våtrumsmatta och våtrumstapeter. Vill man ha kakel och klinkers gör då ett påslag på priset. Under senare år har dock fler och fler hustillverkare börjat ha kakel och klinker som standard och man har en viss summa man får använda till detta. Överstiger man summan tillkommer det priset på husets slutpris.

Tillval i köket brukar röra sig om utbytta köksluckor och annat val av bänkskiva, men även här har numera många leverantörer numera börjat erbjuda en summa så man kan välja fritt. Samma gäller här om man överstiger den avtalade summan så tillkommer det på husets slutpris.

När det gäller golvet så får man oftast välja bland ett par olika nyanser från samma golvmodell i standardutbudet. Vill man gör tillval och uppgradera så görs ett påslag på slutpriset.

Det finns tillvalsmöjligheter både in och utvändigt på ett hus. Begär in tydlig information om vad som är standard och i grunduttförande, och vad som är tillval. På de flesta bilder från husleverantörer och hustillverkare så är det massor av tillval, vilket inte alltid framgår i anslutning till bilden.