Hur lång tid tar det att bygga hus?

Hur lång tid det tar att bygga nytt hus beror på flera faktorer. Det beror dels på om man väljer att bygga med en prefabricerande hustillverkare, eller om man väljer att bygga med lösvirke. Väljer man lösvirke beror det också på om planen är att bygga huset själv eller om man ska ta en en byggfirma till att sätta ihop huset.Bygga med prefabricerande hustillverkare

Bygger man med en prefabricerande hustillverkare, som bygger husdelarna och modulerna färdiga i fabrik går det ganska snabbt. Hustillverkaren levererar huset i delar och modulerna lyfts på plats med kranbil där de monteras. En jämförelse mellan de olika svenska tillverkarna säger oss att det tar cirka 12-20 veckor efter att bygglovet är godkänt tills man kan flytta in i sitt nya hus.

Bygga med lösvirke med byggfirma

Väljer man att bygga ett lösvirkeshus och man vill använda sig av en byggfirma brukar bygget också gå ganska snabbt. Det är givetvis också beroende på hur stor byggfirma man väljer och hur många snickare som är igång samtidigt. En ungefärlig uppskattning brukar vara att det tar 1300-1500 timmar att bygga en villa på 140-160 kvm, för 3 snickare blir detta ca 3 månaders arbete. Är projekteringen rätt utförd har elektriker och vvs:are varit på plats och gjort sitt under denna tid.

Bygga med lösvirke i egen regi

Ska man bygga med lösvirke själv tar husbygger längre tid. Man bör veta var man ger sig in på då det är lätt att vara en tidsoptimist innan allt drar igång. Tittar man på ovan exempel gällande tiden för 3 rutinerade snickare och jämför det med att bygga huset själv kommer det ta rejält mycket längre tid.

Vi räknar här på 1800 timmar då man inte har samma rutin som en yrkessnickare. Oftast jobbar man heltid, och räknar man då på 4 timmars arbete varje kväll plus 8 timmar Lördag, och 8 timmar Söndag så landar man på 50 veckor eller nästan ett års byggtid. Och exemplet gäller bara om man verkligen arbetar alla dessa timmar. Ofta försvinner det mycket tid här och var på grund av planering och inköp av material. Det försvinner också tid för andra aktiviteter med familj och intresse, Så ovan räknad tid kan mycket väl fördubblas eller tredubblas beroende på arbetstempot. Man ska därför tänka sig noga för innan man hoppar på ett husbygge i egen regi.