Vad kostar ett nybyggt hus i månaden?

Funderingar på att bygga nytt hus? Fantastiskt!

Vad kostar ett nybyggt hus i månaden då? Givetvis beror detta på vad det kostade att uppföra huset och hur höga lån man har. Är huset rejält påkostat? Ligger det i ett område där man fick betala mycket för tomten? Då blir givetvis räntor och amortering högre. Har man lyckats komma över en tomt till bra pris. Och valt att bygga ett lite billigare hus från en lite billigare hustillverkare, så blir det givetvis tvärtom.

Vad kostar ett nybyggt hus i månaden då? Att bo i ett nybyggt hus är oftast billigare än att bo i ett äldre hus. Det som kan stoppa många från att bygga nytt hus är ofta att det idag krävs en ganska hög kontantinsats (15 procent). Bygger man exempelvis ett hus för totalt 4 miljoner kronor inklusive tomt, så ska man ha 600 000 kronor till konantinsats. Vissa banker kan gå med på 10 procent i kontantinsats också, beroende på hur hög återbetalningsförmåga man har.

Driftskostnaderna är väldigt mycket lägre i ett nybyggt hus, med modern och effektiv uppvärming. Man slipper betala fastighetsskatt de första fem åren efter uppförandet. Följande fem år efter det så är fastighetsskatten halverad. Vitvaror, centraldammsugare och andra maskiner är dessutom nya och problemfria. Man slipper också underhålls och renoveringskostnader på många år. Det närmsta man har är oftast ommålning av fasaden efter 10-12 år. Det innebär en underhållskostnad på 1000-2000 kronor om året, om man väljer att måla själv när det är dags.