Vad kostar det att arkitektrita villan?

De flesta arkitekter tar betalt per nerlagd timme. Detta eftersom det givetvis är omöjligt att förutse i förväg hur lång tid det kommer att ta innan kunden är nöjd. Ett normalt förfarande är dock att det tar ca 1-2 veckors arbete att ta fram alla ritningar och alla detaljer som krävs för att kunna söka bygglov.

Ett vanligt timpris för en arkitekt är ca 700-1000 sek exklusive moms. Och givetvis kan kunden göra en besparing genom att ge arkitekten så mycket information och så komplett information det går innan arbetet påbörjas. Då slipper det bli arbete med justeringar om omritningar.

Att tänka på här är också om arkitekten bara ska stå för ritningarna eller ska han även stå för konstuktionsritningar och hållfasthetsberäkningar? Det styr också slutpriset, men måste ändå göras. Så tar man inte hjälp av akritekten till detta så får man ändå ta in hjälp från annat håll till det, så kostnaden kommer finnas oavsett.

Aritektens erfarenhet spelar roll och väljer man en ny arkitekt så är ofta timpriset lägre, men arbetet kan ta lite längre tid och en erfaren arkitekt har ofta mer tips och idéer att komma med under tiden.