Vad kostar det att anlägga pool i trädgården?


Anlägga pool kostnad? Att anlägga pool i trädgården är en dröm för många. Att kunna ta ett svalkande dopp i trädgården hemma en varm sommardag är en härlig bekvämlighet. Vad kostar det att anlägga pool då? 

Kostnaden för att anlägga fast installerad pool varierar kraftigt beroende på vad för typ man är ute efter. Nedan listar vi de olika pooltyperna och ger en ungefärlig kostnadsbild över varje typ. Bygger man nytt hus med hustillverkare kan det vara bra att informera hustillverkaren om ens pool-planer så de kan undvika att lägga rör och dra el där poolen ska stå.

Glasfiberpool eller pool av polypropylen

Glasfiberpooler är enkla att installera på de levereras färdiga i ett stycke. Markarbete och även dränering är för denna pool-typ mycket viktigt. Det finns även pooler tillverkade av polypropylensom som är en plast-typ som inte kräver armering av glasfiber. 

Glasfiber eller plast-pooler är lätta att sköta, men om olyckan är framme är de svåra att reparera. Att investera i en pool av hög kvalitét är därför viktigt. Nedan några ord om pool-typen.

Poolerna levereras färdiga att ställas på plats. De har lång livslängd och står emot väder och vind bra. Poolerna kräver dock att ett bra dräneringsarbete är gjort. De är ej lämpliga på ställen där det är högt grundvatten. Det finns tunnare billigare modeller av glasfiberpooler och dessa kan inte installeras ovan mark alls utan behöver betonggjutning runtom hela vägen upp. 

Anlägga pool kostnad: Från ca. 60 000 sek för de minsta modellerna (ca 4,5 meter långa), upp till ca 200 000 sek för de största modellerna (ca 10 meter långa)


Thermopool (polystyrenblock med liner)

En thermopool består av block som byggs ihop och armeras innan man fyller med betong. Insidan kläs sedan med en liner. Byggsättet påminner om äldre konstuktioner med lecablock, men det är lättare att arbeta med polystyrenblock och arbetet blir inte lika tungt. Blocken isolerar bra vilket bidrar till en lägre uppvärmningskostnad. Poolen blir stabil och rejäl och byggmaterialet är hållbart och står emot väder och vind bra. Bra isoleringseffekt vilket bidrar till en lägre uppvärming. Blir mycket billigare och lättare än att göra en betongpool som är helt gjuten. Fungerar både som ovanmarks-pool och delvid nedgrävd. Denna pool-typ kräver också en bra grund och en gjuten platta i botten är att föredra. Här får man nöja sig med raka former på sin pool då man ej kan bygga böjda fomer med blocken.

Anlägga pool kostnad: Från ca 60 000 sek för de minsta modellerna (ca. 4,5 meter långa), upp till ca 180 000 sek för de största modellerna (ca 12 meter långa)


Stålpool med liner

En stålpool består oftast av förzinkat eller rostfritt stål. Man ställer upp poolen på en betongplatta alternativt på packad sättsand. När poolen står på plats så klär man den invändigt med en måttanpassad liner. En stålpool är en väldigt enkel pool att montera och det är även en av de billigare alternativen. När man väljer pool av detta typ är det viktigt att man förvissar sig om att stålet är rostfritt eller förzinkat och av bra kvalitet, annars finns risken att poolen börjar rosta. Denna pool-typ är minimalt känslig mot sättningar i marken så den tål viss rörelse. Poolen är dock helt oisolerad och uppvärmningskostnaderna blir därför högre än exempelvis en thermopool. Denna typ av pool finns både som ovanmarkspool, och som nedgrävd.

Anlägga pool kostnad: Från ca. 20 000 sek för de minsta modellerna, upp till ca 70 000 sek för de största. denna pooltyp är den billigaste. Livslängden varar i flera år och flera tillverkare har en garanti på upp till 6 år. Vill man inte lägga 150 000-200 000 sek på en pool så är detta ett bra alternativ.


Gjuten betongpool (kaklad)

Denna pooltyp använder man inte liner till utan här klär man insidan med kakel eller mosaik. Gjuter man en betongpool så kan man forma den hur man vill och bara fantasin sätter gränserna. Mark och grundarbetet är mycket viktigt för en betongpool både för dess egentyngt och för att undvika sättningar som kan orsaka sprickor. En betongpool är en lite lyxigare och mer påkostad typ av pool. Priset är dock väldigt mycket högre än de andra pooltyperna vi presenterat här. Underhållet som krävs för denna typ är ganska stor och fogar kan behöva rengöras ganska ofta för att den ska hållas fräsch och fin. Här kan man dock vara smrt och använda sig av riktigt mörk fog. Man måste tömma denna typ helt på vintern annars kan kaklet skadas.

Anlägga pool kostnad: Ca. 250 000 sek för de minsta modellerna, upp till ca 500 000 sek för de största modellerna. Utan tvekan den dyraste pooltypen men också den mest rejäla och hållbara.


Anlägga eller bygga pool av murade lecablock

Poolen bygger man ihop av lecablock. Man murar dessa på plats, putsar insidan och klär sedan insidan med liner. Man murar upp denna pool på en gjuten platta. Grundarbetet är också här viktigt för att undvika sättningar och sprickor. Materialkostnaderna är låga för denna typ av pool men det kräver också väldigt mycket mer arbete än övriga pooltyper. Det är dock enklare att exempelvid bygga en snygg trappa och låta fantasin flöda. Denna pooltyp kan man båda ha ovan mark och nedgrävd. Vill man få ner uppvärmingskostnaderna kan man använda sig av isolerade lecablock, de är dock något dyrare än vanliga oisolerade block.

Anlägga pool kostnad: Ca. 50 000 sek för de minsta modellerna upp till ca 150 000 sek för de större modellerna. Prisbilden här kan skilja ganska rejält beroende på om man gör allt arbete själv, bara delvid eller lejer ut allt.